Dolaşım Sistemi Konu Anlatımı
21 Temmuz 2024

Dolaşım Sistemi Konu Anlatımı


Canlılar, yaşamlarını sürdürebilmek için enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bu enerjiyi elde etmek için besin maddeleri ve oksijen almaları gerekir. Alınan besin maddeleri ve oksijenin vücutta hücrelere taşınması zorunludur. Ayrıca, hücrelerde hayati faaliyetler sonucu oluşan karbondioksit gazı ve zararlı atık maddelerin dışarı atılması gerekmektedir.

Dolaşım sistemi, hücreler için gerekli besin maddeleri ve oksijenin taşınmasını, hücrelerde hayati faaliyetler sonucu ortaya çıkan karbondioksit ve zararlı atıkların dışarı atılmasını sağlayan sistemdir. Dolaşım sistemi kalp, damarlar ve kandan oluşur.

Kalp:

Kalp, kanın damarlar aracılığıyla vücuda dağıtılmasını ve dolaşımını sağlayan kaslardan oluşmuş bir organdır ve çalışması istem dışıdır. Kalp, göğüs kafesi içinde ve iki akciğer arasında yer almakta olup yumruk büyüklüğündedir. Kalp, iki kulakçık ve iki karıncık olmak üzere dört odacığa sahiptir. Kalbin sağ odacıklarında kirli kan, sol odacıklarında ise temiz kan bulunur.

Damarlar:

Kan damarları, içlerinde kanın dolaştığı boru şeklinde yapılardır. Damarlar, vücudun her tarafına yayılmış olup madde taşımakla görevlidir. Üç çeşit damar bulunmaktadır: atardamar, kılcal damar ve toplardamar. Atardamar, organlarda toplanan kirli kanı kalbe getirir ve akciğerlerde bulunan temiz kanı da kalbe taşır. Kılcal damarlar, toplardamar ve atardamarlar arasında örümcek ağı gibi tüm vücudu kaplar ve oldukça incedirler. Atardamar, kalpten vücuda kan taşıyan en büyük damardır ve esnek, kalın ve sağlam duvarlara sahiptir. Genellikle kalpten organlara temiz kan taşır, sadece akciğer atardamarı kirli kan taşır. Akciğer atardamarları dışındaki diğer atardamarlarda temiz kan bulunur. En büyük atardamar, aort atardamarıdır ve kollara ayrılarak bütün organlara temiz kan taşır.

Kan:

Kan, kalp ve damarlar içinde bulunan sıvıdır. Kan, hücreler ve plazmalardan oluşur ve %90 su içerir, akışkan bir yapıya sahiptir. Kanın içinde oksijen, besinler, karbondioksit, tuzlar, hormonlar, hücreler ve antikorlar bulunur. Farklı görevleri olan üç çeşit kan hücresi bulunur: alyuvarlar, akyuvarlar ve kan pulcukları.

  • Alyuvarlar: Oksijen taşımakla görevlidir ve kırmızı renkte olan bu hücreler, hemoglobin içerir.
  • Akyuvarlar: Bağışıklık sistemi hücreleridir ve vücudu mikroorganizmalara karşı korurlar.
  • Kan Pulcukları (Trombositler): Kanın pıhtılaşmasında görev alırlar ve kanamayı durdururlar.

Dolaşım sistemi, organizmanın hayatta kalabilmesi için hayati öneme sahiptir. Kalp, damarlar ve kanın koordineli çalışması, hücrelere gerekli maddelerin taşınmasını ve atık maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. Bu sistemde herhangi bir bozukluk, ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Dolayısıyla, dolaşım sisteminin sağlığı, genel vücut sağlığı için kritik bir öneme sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dolaşım Sistemi Anatomisi

Dolaşım Sistemi Anatomisi

Dolaşım Sistemi Sağlığı

Dolaşım Sistemi Sağlığı

Haber Bülteni