Dolaşım Sistemi Anatomisi
22 Haziran 2024

Dolaşım Sistemi Anatomisi


Canlılar, yaşamlarını sürdürebilmek için enerjiye ihtiyaç duyarlar ve bu enerji vücuda alınan besinlerden sağlanır. Hücrelerin canlılığını koruması için oksijen ve besinleri aynı anda alması gereklidir. Bunun yanı sıra, enerjinin atık ürünü olarak oluşan karbondioksit gazı ve diğer atık maddelerin de vücuttan uzaklaştırılması önemlidir. Hücreler için gerekli olan oksijen ve besinlerin taşınması, hücrelerde enerji üretimi sonrası ortaya çıkan karbondioksit gazı ve diğer atık maddelerin boşaltılmasını sağlayan sistem dolaşım sistemidir. Dolaşım sistemi, kalp, damarlar ve kandır.

Dolaşım Sistemi Organları

Kalp: Göğüs boşluğunda, göğüs kafesinin hemen altında, iki akciğerin ortasında ve diyaframın hemen üstünde yer alır. Yapısı koniye benzer ve büyüklüğü herkesin kendi sol yumruğu kadardır. Kalbin iki ana görevi vardır: birincisi, kanı akciğerlere göndererek oksijen yüklenmesini sağlamak; ikincisi, kanı kasılarak adeta pompa gibi tüm vücuda göndermek ve hücreler için gerekli olan oksijeni sağlamak. Kalp, çizgili kaslardan oluşan bir yapıya sahiptir ve istem dışı çalışır. Yapı olarak kalp dört odacıktan oluşur; sağ kısmında temiz kan, sol kısmında ise kirli kan bulunur.

Damarlar: Kalp tarafından pompalanan kanı tüm vücuda taşırlar. Yapıları boru şeklindedir ve tüm vücudu ağ gibi saran bir yapıya sahiptirler. Akciğerlerde temizlenmiş, oksijen yüklenmiş kanı tüm hücrelere iletmek ve hücrelerde kirlenen kanı tekrar toplamak gibi görevleri vardır. Damarlar, yapı olarak farklılık gösterirler ve üç çeşit damar bulunur: atardamarlar, toplardamarlar ve kılcal damarlar. Atardamarlar, kalpten çıkan ve tüm vücuda temiz kan taşıyan damarlardır; en önemli atardamar aorttur. Toplardamarlar, vücuttaki kirli kanı kalbe geri taşırlar ve atardamarlara göre daha geniş bir yapıya sahiptirler. Kılcal damarlar ise en ince yapıya sahip damarlardır, atardamarlar ile toplardamarları birbirine bağlarlar ve vücutta az miktarda bulunurlar.

Kan: Damarların içinde bulunan kırmızı renkli sıvıya kan denir. Sindirim sistemi tarafından sindirilmiş besinleri ve akciğerlerde temizlenip oksijen yüklenmiş kanı hücrelere taşımak gibi görevleri vardır. Ayrıca, hücrelerde ortaya çıkan karbondioksit gazını akciğerlere, hücrelerde açığa çıkan zararlı maddeleri böbreklere ve karaciğere iletir. Kanın ayrıca vücut ısısını dengeleme, vücudu mikroplardan koruma ve hormonların ilgili organlara ulaştırılması gibi önemli görevleri de vardır.

Ekstra Bilgiler

Dolaşım sistemi, sadece insanlarda değil bitkiler dışında tüm canlılarda bulunan bir sistemdir ve tüm canlılar için hayati öneme sahiptir. Canlılar, aldıkları besinlerin enerjiye dönüşmesini ve vücutta bulunan zararlı gaz ve maddelerin atılmasını dolaşım sistemi sayesinde gerçekleştirebilirler. Dolaşım sisteminin sağlıklı çalışması, tüm organların ve hücrelerin düzgün bir şekilde görevlerini yerine getirebilmesi için kritik öneme sahiptir. Sağlıklı bir yaşam için dolaşım sistemine iyi bakmak, dengeli beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Portal Dolaşım

Portal Dolaşım

Haber Bülteni