Kapalı Dolaşım Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
23 Temmuz 2024

Kapalı Dolaşım Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kapalı Dolaşım Sistemi

Kapalı dolaşım sistemi, kanın kan damarlarının dışına çıkmadan dolaşımda bulunduğu bir sistemdir. Bu sistemde üç ana bileşen vardır: kan, kalp ve kan damarları. Tüm omurgalılar, kafadan bacaklılar ve halkalı solucanlar kapalı dolaşım sistemine sahiptir. Bu canlılarda kan, kan damarlarının dışında dolaşım yapamaz. Kapalı dolaşım sisteminde kan damarları, atardamarlar, toplardamarlar ve kılcal damarlardan oluşur.

Kan Damarları ve Fonksiyonları

Atardamarlar, oksijenli kanı kalpten dokulara taşırken; toplardamarlar, oksijen almamış kanı tekrar kalbe getirir. Kılcal damarlar ise atardamarlar ve toplardamarlar arasında yer alarak kan dolaşımını sağlar. Bu damarlar, dokulara oksijen ve besin maddeleri sağlamak için çok ince yapıdadir ve madde alışverişi burada gerçekleşir.

Kapalı Dolaşım Sistemi ile Açık Dolaşım Sistemi Arasındaki Farklar

Kapalı dolaşım sistemi, açık dolaşım sistemine göre kanın dağılımını daha sistematik ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirir. Bu sistemde kan basıncı daha yüksektir ve kalpten iki kez geçer. Kapalı dolaşım, küçük dolaşım ve büyük dolaşım olmak üzere iki kısıma ayrılır. Küçük dolaşım, kanı kalp ve akciğer arasında taşırken; büyük dolaşım, kanı kalp ve vücut arasında taşır.

Kapalı Dolaşım Sisteminin Özellikleri

  • Kapalı dolaşımda kan dolaşımı hızlıdır.
  • Enerji ve oksijen ihtiyacı fazla olan canlılarda görülür.
  • Bu canlılar genellikle büyük yapılıdır.
  • Kapalı dolaşım tüm omurgalılarda görülür. Toprak solucanı ve mürekkep balığı da bu gruba dahildir.
  • Kapalı dolaşımda kalp, atardamarlar, toplardamarlar ve kılcal damarlardan oluşur.
  • Kan sadece kılcal damarlar içinde ve kan ile dolu hücreler arasında geçer.
  • Kapalı dolaşım sistemine sahip canlıların kanı renklidir.
  • Bu canlılarda solunum pigmenti bulunur.

Ekstra Bilgiler

Kapalı dolaşım sistemi, canlıların daha etkin bir şekilde enerji kullanmasını sağlar. Bu sistemde kan, hızla dokulara ulaşarak ihtiyaç duyulan oksijen ve besin maddelerini temin eder. Kalbin pompalama gücü, kanın damarlar boyunca hareketini sağlar ve bu da vücutta yeterli besin ve oksijen dağılımını garantiler. Ayrıca, kılcal damarların yoğun ağı, hücreler ile kan arasında etkin madde alışverişi sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Portal Dolaşım

Portal Dolaşım

Haber Bülteni