İnsanda Dolaşım Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
22 Temmuz 2024

İnsanda Dolaşım Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

İnsanda Dolaşım Sistemi

İnsanda dolaşım sistemi, tüm canlı organizmaların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için gereklidir. Beslenme, boşaltım ve solunum gibi temel işlevlerin yerine getirilmesi, gelişmiş ve büyük vücutlu canlılarda, besinlerin ve oksijenin vücuda dağıtılması, hücrelerde oluşan atıkların boşaltılması gibi süreçleri sağlar. İnsanda dolaşım sistemi, bu işlevleri yerine getiren yapıların tümünü kapsar.

Dolaşım sistemi, genellikle çiçekli bitkiler, eklem bacaklılar, yumuşakçalar, derisi dikenliler ve omurgalı canlılarda bulunur. Tüm bu sistemlerle ilişki içinde olan dolaşım sistemi, kalp, damarlar ve kan dokusundan oluşur. İnsanlar, kapalı kan dolaşımına sahip olup, kalp, atardamarlar, toplardamarlar ve kılcal damarlardan oluşan bir sistemle kanın vücutta dolaşmasını sağlar.

Dolaşım sisteminin çalışması istemsiz olup, kalp ve damar kaslarının çalışmasını omurilik soğanı düzenler ve kontrol eder. İnsanda dolaşım sistemi, kalp ve damar sisteminden oluşur ve bu sistem, atardamarlar, toplardamarlar ve kılcal damarlar olarak üç ana bölüme ayrılır.

Kalp ve Damarlar

Kılcal damarların özelliği, tüm vücudu bir ağ gibi sarmasıdır. Doku, kıkırdak ve bazı epitel doku hücreleri hariç, doku hücrelerinin çoğunluğunun madde alışverişi doğrudan kılcal damarlar aracılığıyla yapılır. Kalp ve damarların içinde taşıma sıvısı olan kan dokusu bulunarak dolaşımı sağlar. Kalp, dolaşım sisteminde çok önemli bir rol oynar ve kalpte bulunan kapakçıklar, kanın akışını kontrol eder. Kalbi besleyen ise kan damarlarıdır.

Dolaşım Sisteminin Görevleri

İnsanda dolaşım sistemi, birçok önemli işlevi yerine getirir. Bunlar arasında:
  • Akciğerlerden alınan oksijenin hücrelere taşınması,
  • Karaciğerin ürettiği ısının tüm vücuda yayılması,
  • Sindirilmiş besinlerin, su ve minerallerin hücrelere taşınması,
  • İç salgı bezlerinin ürettiği hormonların hedef organlara iletilmesi,
  • Hücrelerin ürettiği atık maddelerin böbreklere ve deriye taşınması,
  • Solunum sonucu oluşan karbondioksitin akciğerlere taşınması,
  • Bağışıklık elemanı olan akyuvar ve antikorların vücuda yayılması gibi görevlerini yerine getirir.

Böylece insan vücudunda dolaşım mekanizması sağlanır. Bu sistemin sağlıklı bir şekilde çalışması, organizmaların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için elzemdir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kan Dolaşımı Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Kan Dolaşımı Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Dolaşım Sistemi Sağlığı

Dolaşım Sistemi Sağlığı